Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΤΡΟΧΕΙΟΝ:Τροχίζουμε ψαλίδια ακονιζονται μαχαιρια και Κλαδευτήρια

Σκέφτομαι οικολογικά, ενημερώνομαι ηλεκτρονικά


 
Το τροχείο Χαλανδρίου με αντικείμενο το τρόχισμα και το ακόνισμα σε:
α) Ψαλίδια  Κομμωτηρίου - Ψαλιδια Κουρείου -Ψαλίδια  Μανικιούρ
β) Μαχαίρια  Εστιατορίου -  Μαχαιρια  Κρεοπωλείου -  μαχαίρια  Γύρου
γ) Κλαδευτήρια 
δ) Τσεκούρια
ε) Πενσάκια Νυχιών Μανικιούρ Πεντικιούρ
ζ) Σπαθιά
 

Ψαλίδια, μαχαίρια και κλαδευτήρια μόλις τροχιστούν θα γίνουν και πάλι καινούργια. 
 

Το ψαλίδι είναι χειροκίνητο εργαλείο, που χρησιμοποιείται για την κοπή μαλακών εύκαμπτων υλικών.
 Η συνήθης κατασκευή του αποτελείται από δύο κινητά σιδερένια ή ατσάλινα σκέλη,
 τα οποία είναι ενωμένα περίπου στο μέσο τους με ένα σταθερό σύνδεσμο.
 Στα πίσω άκρα των δύο σκελών υπάρχουν λαβές για σταθερότερο χειρισμό του ψαλιδιού,
ενώ το μπροστά και εσωτερικό μέρος τους είναι διαμορφωμένο σε λεπίδες λίγο έως μέτρια ακονισμένες.
 Το ψαλίδι είναι διπλός μοχλός πρώτου τύπου.
 
Ιστορία
 Ψαλίδι από τη Μικρά Ασία (2ος αιώνας)Πιθανότατα το ψαλίδι εφευρέθηκε γύρω στο 1500 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο.
 Αυτό πιθανότατα είχε το σύνδεσμο στην πέρα άκρη.
 Τα ψαλίδια με σταυρωτές λεπίδες εφευρέθηκαν από τους Ρωμαίους γύρω στο 100 μ.Χ.
Ένα τεράστιο βήμα για την τελειοποίηση των ψαλιδιών έγινε το 1761
 με το Βρετανό Ρόμπερτ Χέντσλιφ (Robert Hinchliffe) να κατασκευάζει
το πρώτο σύγχρονο ψαλίδι από χάλυβα.
Σε τμήμα της Σουηδίας (στη σημερινή Φιλανδία) το 1649 άρχισε να λειτουργεί εργαστήριο
κατασκευής ψαλιδιών, μεταξύ Ελσίνκι και Τουρκού, στο χωριό Fiskars.
Το 1830 νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε να κατασκευάσει μαχαιροπίρουνα και μεταξύ άλλων κατασκεύασε
και ψαλίδια με την εμπορική ονομασία Fiskars.
 Ο ομώνυμος οργανισμός εισήγαγε νέες μεθόδους για την κατασκευή ψαλιδιών το 1967.
 
Διάφορα είδη ψαλιδιών
 
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψαλιδιών, ανάλογα με τη χρήση τους και σε διάφορα μεγέθη.
Έτσι, ψαλίδια χρησιμοποιούνται για κοπή νυχιών, μαλλιών, υφασμάτων, κλαδιών, μετάλλων κλπ.
Έτσι, χρήση τους κάνουν διάφοροι επαγγελματίες όπως αισθητικοί, κομμωτές, ράπτες, κηπουροί κλπ.
 
 
 
Το troxeio με αντικείμενο το τροχισμα και το ακονισμα σε ψαλιδια και μαχαιρια και κλαδευτήρια
 
 
 
Τα κλαδευτήρια όταν περνά ο καιρός σταματάνε να κόβουν καλά. Έτσι για παράδειγμα εάν δεν κόβει τους βλαστούς με την πρώτη θα πρέπει νααλλάξουμε κλαδευτήρι ή να το τροχίσουμε. Γιατί όταν προσπαθούμε πάνω από 1 φορά να κλαδέψουμε κάποιον βλαστό τραυματίζουμε το φυτό και δημιουργούνται πληγές από όπου μπορούν να περάσουν στο φυτό εύκολα διάφορες ασθένειες. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε για ανακύκλωση το κλαδευτήρι μας αν αρχίσει να σκουριάζει. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τα κλαδευτήρια μας μετά από κάθε χρήση. Σημαντικό είναι να αγοράζουμε καλά κλαδευτήρια τα οποία να έχουν καλές λεπίδες
 
 
 
 
 
 

Το troxeion με αντικείμενο το τροχισμα και το ακονισμα σε ψαλιδια και μαχαιρια και κλαδευτήρια
 
Μαχαίρι

Μαχαίρι ονομάζεται το κοφτερό εργαλείο που συναντάται σε πολλά σχήματα και ποιότητες
και γενικά αποτελείται από τη λεπίδα και τη λαβή.
Η λεπίδα κατασκευάζεται από ατσάλι και η λαβή από το ίδιο μέταλλο
(ενιαία κατασκευή, όπως στα τραπεζομάχαιρα) ή από άλλο υλικό, όπως ξύλο, ελεφαντόδοντο κλπ.
Ανάλογα με τη χρήση τους, τα μαχαίρια ονομάζονται μαχαίρια φαγητού, ψωμομάχαιρα,
κρεατομάχαιρα, σουγιάδες, νυστέρια κ.ά.

Μαχαίρια

Το μαχαίρι είναι από τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος.
Τα πρώτα λίθινα, σχεδόν ακατέργαστα, μαχαίρια παρουσιάζονται κατά τη μέση
ευρωπαϊκή παλαιολιθική εποχή, ενώ κατά τη νεότερη παλαιολιθική εποχή
συναντούνται οι λεπτές λεπίδες από πυριτόλιθο.
Τα μεταλλικά μαχαίρια εμφανίστηκαν κατά την εποχή του ορείχαλκου.
Κατά την εποχή του σιδήρου, το μαχαίρι τελειοποιήθηκε και έφερε πολλά γλυπτά διακοσμητικά στοιχεία.
Η τέχνη της μαχαιροποιίας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά το 14ο αιώνα με θαυμάσια δείγματα
τις ατσάλινες λεπίδες της αγγλικής πόλης Σέφιλντ.
 Κατά το 15ο αι. εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τραπεζομάχαιρα,
με εξαιρετικά διακοσμημένες χειρολαβές και το οικόσημο του ιδιοκτήτη
(π.χ. του δούκα της Βουργουνδίας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου).
Το μαχαίρι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και ως πολεμικό όπλο.
 
 
Επικίνδυνα μαχαίρια είναι τα μαχαίρια που δεν κόβουν!
 
******************************************************
 
Μελετη μαχαιριων
Με ένα καλό μαχαίρι, η απόλαυση στο μαγείρεμα ξεκινά ήδη από την ετοιμασία του φαγητού.
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού μαχαιριού;
Έχει όντως νόημα η χρήση διαφόρων μαχαιριών;
Και με ποιο τμήμα της λεπίδας κόβεται καλύτερα το σκόρδο;
Εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες που προκαλούν ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη
 
Ένα μικρό σεμινάριο για τα μαχαίρια
Ποιο μαχαίρι για ποιο σκοπό; Κάθε μαχαίρι έχει τα δικά του πλεονεκτήματα
και δυνατά σημεία σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών:
 
 
Μαχαίρι ξεφλουδίσματος
Η κυρτή λάμα του το κάνει κατάλληλο για ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Μαχαίρι λαχανικών
Το μαχαίρι λαχανικών με τη λεπτή, ίσια λάμα του κόβει και καθαρίζει λαχανικά, μανιτάρια και συστατικά για σαλάτες

Μαχαίρι Κρέατος
Μαχαίρι με λεπτή, ελαφρώς στρογγυλεμένη λάμα, ιδανικό για επάλειψη του κρέατος με λίπος ή για αφαίρεση μικρών κομματιών χόνδρου και κόκαλου.

Μαχαίρι γενικής χρήσης
·         μαχαίρι με πριονωτή λάμα
·         κόβει ιδιαίτερη άνεση και απαλά μπακέτες, ψωμάκια και τομάτες 

Μαχαίρι κρέατος
·         Μαχαίρι με κυρτή λάμα
·         Κόβει κάθε είδος κρέατος απαλά και εύκολα

Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος
·         μαχαίρι με λεπτή, ελαφρώς κυρτή λάμα
·         Αφαιρεί κόκαλα, νεύρα και λίπος με άνεση.

Μαχαίρι φιλέτου
·         Μικρό μαχαίρι με λεπτή ελαστική λάμα
·         Πολύ βολικό για να αφαιρεί κόκκαλα και το δέρμα απο το ψάρι

Μαχαίρι ψωμιού
·         Μαχαίρι με μεγάλη πριονωτή λάμα
·         Κόβει απαλά μπακέτες, ψωμάκια και τομάτες και με ιδιαίτερη άνεση

Μαχαίρι του σεφ
·         Μαχαίρι με μεγάλη λάμα
·         Ιδιαίτερα κατάλληλο για ψιλοκόψιμο λαχανικών, για ζύγισμα και για κοπή ψαριού ή κρέατος

Μαχαίρι Ψητού
·         Μαχαίρι με μακριά,λεπτή λεπίδα
·         Για εξαιρετικά λεπτές φέτες. Το μαχαίρι ψητού κόβει πάντα καθαρά και τέλεια τα ψητά, το κρέας και το ζαμπόν
  ******************************************************
Τα χαρακτηριστικά ποιότητας ενός καλού μαχαιριού

Πως μπορείτε να τα αναγνωρίσετε; Ένας χρήσιμος οδηγός για την αγορά μαχαιριών.
  Επεξεργασία

Όλα τα τμήματα του μαχαιριού συνδέονται μεταξύ τους χωρίς ραφές.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά στην ένωση μεταξύ της λαβής
και της βάσης της λεπίδας, τα οποία προκύπτουν από τη ρύθμιση.
Επιπλέον, η λεπίδα και η λαβή πρέπει να είναι απόλυτα λείες και ομαλές.
Αυτά τα σημεία είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγιεινή,
γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να συσσωρευτούν βακτηρίδια σε αυτά τα σημεία. 


Φινίρισμα επιφάνειας

Στην επιφάνεια του μαχαιριού γίνεται λεπτή λείανση όπως και στεγανοποίηση κατά το τρόχισμα.
Η τέλεια επεξεργασία δημιουργεί ένα ομοιόμορφο και λεπτό φινίρισμα επιφάνειας.


Αντοχή στην άμβλυνση

Η αντοχή ενός μαχαιριού στην άμβλυνση καθορίζει τη χρονική διάρκεια χρήσης του μαχαιριού
με ικανοποιητική απόδοση στην κοπή. Η καλή αντοχή στην άμβλυνση εξασφαλίζεται με ατσάλι
υψηλής ποιότητας, σωστές διαδικασίες θερμικής επεξεργασίας και σωστό φινίρισμα της κόψης.
Η ανάλογη, σωστή φροντίδα συνεισφέρει στη διατήρηση της υψηλής αποτελεσματικότητας της κόψης του μαχαιριού.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ενότητα με τις υποδείξεις για τη φροντίδα των μαχαιριών.


Αντοχή στη διάβρωση

Η αντοχή ενός μαχαιριού στη διάβρωση εξαρτάται από την ποιότητα του ανοξείδωτου ατσαλιού,
τις σωστές διαδικασίες σκλήρυνσης και το φινίρισμα της επιφάνειας.
Μια επιφάνεια με λεπτή λείανση και απαλό ακόνισμα,
αυξάνει την αντοχή του μαχαιριού στη διάβρωση και κατά συνέπεια στις επιδράσεις του περιβάλλοντος.


Ασφάλεια

Δύο παράγοντες καθορίζουν αν ένα μαχαίρι είναι ασφαλές κατά τη χρήση.
 Πρώτον, θα πρέπει να έχει ασφαλή λαβή που εμποδίζει το χέρι να γλιστρήσει στη λάμα.
Δεύτερον, το μαχαίρι πρέπει να είναι πολύ κοφτερό,
για να απαιτείται λιγότερη δύναμη κατά την κοπή και να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση του.


Εργονομική λαβή

Η λαβή του μαχαιριού πρέπει να ταιριάζει στο χέρι, για να επιτυγχάνεται άνετη και
ξεκούραστη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αυτό εξασφαλίζεται με μια εργονομική λαβή, η οποία επίσης αυξάνει την ασφάλεια.


Ισορροπία

Ένα καλό μαχαίρι δεν είναι βαρύτερο στο ένα άκρο του.
 Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη κατανομή βάρους μεταξύ της λαβής και της λεπίδας.
Η σωστή ισορροπία του μαχαιριού εξασφαλίζει τη σωστή χρήση του και ευχάριστη εργασία.

******************************************************
Το πολυχρηστικο μαχαιρι του σεφ


Tο μαχαίρι του σέφ είναι πολυχρηστικό. Κάθε σημείο της λάμας είναι κατάλληλο για συγκεκριμένη χρήση

1. Το μπροστινό μέρος της λάμας χρησιμοποιείται για να κόβει μικρά λαχανικά και φρούτα, π.χ. σκόρδο η κρεμμύδι .

2. Tο μεσαίο τμήμα είναι για να κόβει σκληρά και μαλακά φαγητά.
Η ελαφρώς κυρτή λάμα είναι ιδανική για να ψιλοκόβεται λαχανικά και βότανα.

3. Tο πίσω μέρος της λάμας είναι για φαγητά που είναι δύσκολο να κοπούν. Η μεταφορά της δύναμης μεταφέρεται εκεί. 

4. Tο επάνω μέρος της λάμας χρησιμοποιείται για να θρυμματίζει μικρά κόκαλα ή να ανοίγει μαλακά όστρακα.

5. Η πλατιά πλευρά της λάμας είναι κατάλληλη για να πιέζεται φιλέτα ή να μεταφέρεται φαγητό π.χ. ψιλοκομμένα λαχανικά.
******************************************************
 Καθαρισμος και φροντιδα

Πλύσιμο στο χέρι για μεγάλη διάρκεια ζωής

Το τροχείο Χαλανδρίου συνιστά να πλένετε στο χέρι τα υψηλής ποιότητας μαχαίρια της.
Το πλύσιμο με νερό βρύσης και λίγο υγρό καθαρισμού και το προσεκτικό στέγνωμα
(από την πλάτη της λάμας προς την κόψη) αρκεί για την προστασία από διάβρωση.
Ασφαλής και απλή εργασία με τα κοφτερά μαχαίρια

Με την πάροδο του χρόνου, κάθε μαχαίρι χάνει την αιχμηρότητά του.
Η λεπίδα πρέπει να ακονίζεται τακτικά, γιατί ένα κοφτερό μαχαίρι είναι πιο ασφαλές από ένα στομωμένο.
Τα τρόφιμα κόβονται πιο εύκολα, χωρίς το χέρι να κουράζεται.

******************************************************

Πώς τροχίζονται τα διαμάντια

Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό από όλα τα γνωστά υλικά και
χρησιμοποιείται για να τροχίζουμε άλλα πράγματα. Πώς όμως τροχίζονται τα ίδια τα διαμάντια;
Επειδή το διαμάντι είναι τόσο σκληρό, μπορεί να τροχιστεί
μόνο με ένα άλλο διαμάντι. Στην πράξη, χρησιμοποιείται
 διαμαντόσκονη αναμεμειγμένη με ελαιόλαδο.
Το μείγμα τοποθετείται σε ένα δίσκο, που περιστρέφεται με 2.800 στροφές το λεπτό.
Το ότι μπορούμε να τροχίσουμε ένα διαμάντι οφείλεται στο
γεγονός ότι η σκληρότητα του ορυκτού ποικίλλει και εξαρτάται,
μάλιστα, από το συγκεκριμένο σημείο που τροχίζουμε.
Το διαμάντι είναι ένα κρυσταλλικό υλικό και, κατά το τρόχισμά του,
εκμεταλλευόμαστε τις φυσικές σχισμές που έχει στις επιφάνειές του.
Σε κάποια σημεία της επιφάνειάς του είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι σε άλλα σημεία.
Στη διαμαντόσκονη που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν πάντα
ορισμένοι κόκκοι που είναι πιο σκληροί από το διαμάντι που επεξεργαζόμαστε, και γι’ αυτό μπορούμε να το τροχίσουμε.
Αυτή η διαφοροποίηση στη σκληρότητα είναι επίσης και ο
λόγος που μπορούμε να κονιορτοποιήσουμε ένα διαμάντι.
Αν ένα διαμάντι υποστεί πίεση υπό μια πολύ συγκεκριμένη γωνία, τότε είναι εκπληκτικά εύθραυστο.
Τα περισσότερα διαμάντια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία έχουν υποστεί επεξεργασία.
Κατά τα άλλα, για το τρόχισμα, το κόψιμο ή το στίλβωμα,
χρησιμοποιούνται ακατέργαστα ή χαμηλής αξίας διαμάντια.
Λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των διαμαντιών είναι τόσο υψηλής ποιότητας,
ώστε να γίνουν κοσμήματα.
Στην πραγματικότητα, το διαμάντι δεν είναι παρά καθαρός άνθρακας,
που όμως έχει εκτεθεί σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης πίεσης και θερμοκρασίας, βαθιά μέσα στο υπέδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου